top of page

Ghidul Vânzătorului

Pașii în vânzarea unei proprietăți

Atunci când se hotărăsc să pună în vânzare o proprietate, toți clienții noștri își doresc să obțină un preț cât mai bun pentru proprietatea lor și să realizeze vânzarea în timp util, aliniat cu planurile lor personale.

 

Toate acestea depind, însă, de câteva aspecte care fie pot face posibila vânzarea în termenii doriți, fie împiedică sau amână acest lucru.

 

Am pregătit mai jos un ghid simpificat, cu sfaturi pentru parcurgerea cu success a întregului proces de vânzare a unei proprietăți:

1. Evaluarea & Stabilirea prețului

 

Cel mai important aspect la acest stadiu este să analizăm obiectiv valoarea reală a proprietății pe piața imobiliară, încercând să eliminăm subiectivitatea generată de propriile atașamente față de proprietate.

 

Aspectele cele mai importante care determina valoarea unei proprietăți sunt:

-  Locația și împrejurimile;

-  Suprafața, numărul de camere, etajul;

-  Vechimea și calitatea construcției;

-  Îmbunătățirile;

 

Pentru stabilirea unui preț corect al proprietății, puteți apela fie la un evaluator imobiliar, fie puteți fi asistat de un consultant imobiliar, care este la curent cu dinamica pieței imobiliare locale și vă poate sfătui în acest sens. Astfel vă asigurați că prețul cerut nu este nici prea mare, nici mai mic decât normele pieței.

 

Daca, însă, doriți să stabiliți prețul pe cont propriu, sfatul nostru este să vă analizați proprietatea și să o comparați cu proprietăți cu aceleași caracteristici, care au fost recent vândute sau sunt la vânzare.

 

2. Listarea pe piață

 

De multe ori, vânzarea unei proprietăți este împiedicată sau amânată de lipsa vizibilității ofertei pe piață.

 

Asigurați-vă că promovați oferta de vânzare pe cât mai multe canale de comunicare, folosind o descriere completă și dacă este posibil, poze de înalta calitate.

 

La acest stadiu, colaborarea cu o agenție imobiliara poate constitui un real avantaj. La Danicris, ne vom ocupa de prezentarea și promovarea intensivă a proprietății dumneavoastră pe o gamă largă de canale de comunicare (social media, platforme de vânzare imobiliară, website), dar și de prezentarea directă către potențialii cumpărători din baza noastră de clienți.

 

3. Vizionarea

 

Dacă oferta dumneavoastră are destula expunere, probabil veți începe să primiti apeluri, întrebări și solicitări de vizionare de la potențiali clienți.

 

Câteva aspecte importante la acest stadiu, daca alegeți să vă ocupați chiar dumneavoastră de acesta, sunt:

 

- Selectarea atentă a persoanelor ce vor să vizioneze proprietatea;

- Realizarea unui program personal pentru vizionări – acestea pot într-adevăr afecta programul dvs. zilnic;

- Prezentarea proprietății – asigurați-vă că proprietatea este prezentabilă și curată;

 

De multe ori, atât micile probleme precum un miros neplăcut și dezordinea, cât și defecte ale îmbunătățirilor și necesitatea reparațiilor, pot face un client să privească proprietatea într-o lumină neprielnică. Prima impresie contează!

 

Colaborarea cu o agenție imobiliara poate, însă, reduce substanțial timpul consumat în discuții și vizionări cu clienți nepotriviți. Noi vom raspunde tuturor întrebărilor și vom selecta numai clienții potriviți și cu adevărat interesați, cărora le vom prezenta chiar noi proprietatea dumneavoastră.

 

4. Negocierea

Atunci când cumpărătorul dorește să facă o ofertă de cumpărare, este posibil ca o negociere a prețului să ia loc, precum și a celorlalte condiții ale vânzării.

 

Un aspect important în acest stadiu este considerarea limitelor de negociere a prețului, în special în cazul în care doriți că vânzarea să se realizeze într-un timp rapid.

 

De asemenea, e bine de știut că majoritatea tranzacțiilor nereușite se opresc la acest punct, atunci când părțile nu reușesc să ajungă la o înțelegere mutual avantajoasă.

 

Având un consultant imobiliar că și reprezentant în negociere poate să reprezinte un avanantaj, deoarece acesta vă va consilia pentru a lua cea mai buna decizie și va purta negocierea în numele dvs. pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător.

 

5. Antecontractul de vânzare-cumpărare 

 

Atunci când vă hotărați să acceptați o oferta, recomandăm întocmirea unui antecontract de vânzare-cumpărare ce oferă atât vânzătorului garanția că potențialul cumpărător nu se vă răzgândi, cât și cumpărătorului garanția că proprietatea nu vă fi vândută altor cumpărători intre timp.

 

Antecontractul de vânzare-cumpărare reprezintă un act juridic prin care atât vânzătorul cât şi cumpărătorul, se obligă să încheie în viitor, la preţul și în condițiile stabilite, contractul de vânzare-cumpărare.

 

6. Finalizarea tranzacției

 

Desi ultimul pas în întregul proces, contractul notarial de vânzare-cumpărare este cel mai important pas și definitivează vânzarea proprietății dumneavoastră.

 

Documentele necesare pentru acesta sunt:

 

• Actele de identitate ale vânzătorului și cumpărătorului;

• Certificatele de căsătorie și eventualele convenţii matrimoniale (dacă este cazul), pentru ambele părți implicate în tranzacție;

• Actele de proprietate ale imobilului în original;

• Documentaţia cadastrală și Încheierea de intabulare ale imobilului;

• Certificatul de atestare fiscală (reflectă îndeplinirea obligațiilor de plată a taxelor și impozitelor de către vânzător);

• Adeverinţa de la Asociaţia de Proprietari;

• Certificatul de performanţă energetică a imobilului;

 

Odată ce contractul este semnat și valoarea proprietății v-a fost virata în cont, tranzacția a fost încheiată cu success.

Ghidul vânzătorului: Buying
bottom of page