top of page
Caută
  • Danicris

Ghidul Cumpărătorului - Pașii în cumpărarea unei proprietăți

Actualizată în: 8 feb. 2021

Cumpărarea unei noi locuințe reprezintă un pas important în viața tuturor. Deși magia găsirii unui nou “ACASĂ” este într-adevăr copleșitoare, viitorii proprietari trebuie să aibă de asemenea în vedere atât aspectele financiare cât și cele legale pe care le implică cumpărarea unui imobil.


Pentru a vă oferi doar partea magică a acestei etape din viața dumneavostra, agenția imobiliară Danicris își pune în practica experiența de peste 20 de ani în domeniul imobiliar, pentru a vă reprezenta interesele în toate aceste aspecte și a asigura o desfășurare impecabilă a întregului process de cumpărare.


Indiferent daca veți alege să vă acompaniem în călătoria către un nou “acasă” sau veți porni la drum pe cont propriu, v-am pregătit un ghid simplificat al procesului de cumpărare a unui imobil:


1. Criterii Personale


Înainte de a începe căutările pentru o nouă locuință, trebuie să luați cu atenție în considerare nevoile dumneavoastră în ceea ce privește:


- Tipul locuinței;

- Spațiul necesar acum și în viitor, precum și posibilitățile de extindere;

- Zonele ideale și facilitățile de care aveți nevoie;

- Capabilitatile financiare în raport cu criteriile personale și eventuale opțiuni de finanțare;

- Demersuri în vederea pre-aprobării unui eventual credit ipotecar, dacă acesta este necesar;


2. Prospectarea & Vizionarea


Atunci când ați hotărât criteriile dvs. personale, va sosi momentul să prospectați ofertele de pe piață, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul specialiștilor care pot pregăti un portofoliu de proprietăți personalizat nevoilor dumneavoastră.

Ceea ce trebuie să aveți în vedere în acest stadiu este:


- Prețul proprietății comparativ cu cel al proprietăților cu dimensiuni și dotări asemănătoare în aceeași zonă;

- Calitatea construcției, precum și a îmbunătățirilor curente;

- Eficiența energetică – costuri de întreținere;


3. Avansarea Ofertei


Dacă proprietatea pe care ați găsit-o nu numai că v-a cucerit, ci și corespunde criteriilor dvs. și se aliniază cu standardele pieței, a venit momentul să avansați o oferta de cumpărare!

La acest stadiu se discuta atât prețul final al imobilului, cât și condițiile de cumpărare. Colaborarea cu o agenție imobiliara poate fi benefica la acest stadiu, facilitând procesul de negociere intre vânzător și comparator.


Odată ce oferta este acceptata și prețul final al imobilului este stabilit, întreaga documentație a proprietății necesita verificare fie de către un notar, fie un avocat care să se asigure că nu vor exista nereguli sau impedimente în realizarea tranzacției.


4. Antecontract de vânzare-cumpărare


Desi nu este obligatorie, recomandăm întocmirea unui antecontract de vânzare-cumpărare ce oferă atât cumpărătorului garanția că proprietatea nu vă fi vândută altor cumpărători intre timp, cât și vânzătorului garanția că potențialul comparator nu se vă răzgândi.


Antecontractul de vânzare-cumpărare reprezintă un act juridic prin care atât vânzătorul cât şi cumpărătorul, se obligă să încheie în viitor, la preţul și în condițiile stabilite, contractul de vânzare-cumpărare.


5. Finalizarea Tranzacției


Pentru încheierea contractului notarial de vânzare-cumpărare, actele necesare sunt:


Actele de identitate ale vânzătorului și cumpărătorului;

• Certificatele de căsătorie și eventualele convenţii matrimoniale (dacă este cazul), pentru ambele părți implicate în tranzacție;

• Actele de proprietate ale imobilului în original;

• Documentaţia cadastrală și Încheierea de intabulare ale imobilului;

• Certificatul de atestare fiscală (reflectă îndeplinirea obligațiilor de plată a taxelor și impozitelor de către vânzător);

• Adeverinţa de la Asociaţia de Proprietari;

• Certificatul de performanţă energetică a imobilului;


În cazul colaborării cu o agenție imobiliară, întregul proces, este preluat de către aceasta, ocupandu-se de obținerea documentației necesare și acompaniind cumpărătorul până la încheierea contractului notarial de vânzare-cumpărare.


Atunci când contractul notarial este semnat și suma întreagă pentru valoarea proprietății este transferata în contul vânzătorului, felicitări, sunteți proprietarul legal al noului dumneavoastră “ACASĂ”!



1 afișare0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
Post: Blog2_Post
bottom of page